Ingen zoom Zoom 110% Zoom 120%
Les mer

Engelsk - språkvalgEngelsk/English   Fransk/Français   Tysk/Deutsch   Russisk/ Русский язык   Spansk/Español

 

Du og nordmenn flest er veldig godt kjent med engelsk og er gjerne positiv til å lære deg språket. I hverdagen omgås du engelsk i mange sammenhenger – musikk, tv, internett, dataspill, chatting, litteratur med mer. Nå har du hatt engelsk som obligatorisk fag i skolen i flere år. Du spør kanskje deg selv hvorfor dette ikke er nok. På denne siden vil vi gi deg noen gode grunner for hvorfor du likevel bør fortsette med engelsk.

Engelsk er et verdensspråk. Mange på din alder har samme forhold som deg til engelsk og er veldig positive og ivrige brukere av språket. I tillegg til mulighetene til å kunne kommunisere med ungdom over hele verden, vil det å kunne beherske et verdensspråk åpne for muligheter til møter med mange kulturer, noe som kan være veldig spennende, og som også kan hjelpe deg til å forstå din egen kultur bedre.

Sindre Storvoll - journalist

Engelsk er verdensspråk nummer én, selv om folk flest ikke har det som morsmål. Internett bygger på det, og det norske språket vannes ut med det. Engelsk er noe alle i den norske skolen må lære og de aller fleste behersker godt. Men norske bedrifter taper kontrakter, mister salg, får feilleveranser og fornærmer kunder på grunn av dårlige fremmedspråkferdigheter, viser en undersøkelse filolog Glenn Ole Hellekjær har gjort. Det er en forskjell på å kunne bryte isen, og det å kunne forklare isens egenskaper på engelsk. For å kunne skildre sine følelser eller forstå ordspillenes humor, kreves litt mer. Det skulle for eksempel ta noen år før jeg innså at vitsen om tomatene som krysser veien, hvorav den ene blir påkjørt, mister dobbeltheten på norsk (Come on, catch up!). Derfor valgte jeg å studere i engelskspråklige land.

Som utvekslingsstudent på videregående i Las Vegas, USA, lærte jeg å tenke og senere drømme på engelsk – til forskjell fra å oversette i stort tempo. Da jeg dro som internasjonal student til Melbourne, Australia, gledet jeg meg over at jeg svært sjelden enset hvilket språk jeg konverserte på, men bare pratet i vei. Gleden kan lignes med å ta laseroperasjon. Med ett slipper man å tenke mer på linser og brillepuss. Man ser uten å ense verktøyet: øynene.

Å få inn ett språk kan være strevsomt, men jeg opplever at jo flere man kan, jo enklere blir det. Alle har ikke samme språkbehov, men man kommer ikke utenom at engelsk er viktig. Og jo mer man lærer, jo større tilgang får man på ulike kilder, kulturer og ikke minst mennesker. Men mest av alt er engelsk gøy å lære og berikende å kunne.

 


I hvilke yrker er engelsk særlig nyttig?
LES MER

Hvor trengs engelsk særlig i ditt fylke?
LES MERSpesialutgave av Fokus på språkEngelsk i verden

Kulturrelaterte lenker - se ressurssider for engelskfaget

Studier i utlandet

Australia - informasjon på flere språk, også på norsk

Canada - informasjon på flere språk, også på norsk

Canada - informasjon på engelsk og fransk

Kina - studier på engelsk i Shanghai

Storbritannia - Across the Pond

LIPA - Paul McCartney-skolen

USA - utdanning og studier i USA

Råd og veiledning om studier i England, Australia, New Zealand og USA

ANSA - hjelp til deg som vil studere i utlandet

7.etg - Økonomi og næringsliv - tenk globalt!

utog - utdanning til olje- og gassindustrien - mange muligheter

Top language jobs - Finn en jobb i Storbritannia

Gode ferdigheter i engelsk betyr også at du mestrer mange ulike språksituasjoner.
Dette er viktig enten du skal studere eller jobbe i et annet land. Arbeidslivet blir stadig mer internasjonalisert – i fremtiden vil du kanskje ha dine arbeidskollegaer både i Norge og i for eksempel India, Kina, Canada eller Dubai. Engelsk vil være deres felles lingua franca.Internasjonale organisasjoner
- mange muligheter for spennende jobber:

GAP - spesielt for aldersgruppen 17- 25 år

Røde Kors - frivillig arbeid

Kirkens nødhjelp - om å arbeide i organisasjonen

Leger uten grenser - om behov for yrkesgrupper og språkkvalifiaksjoner

Amnesty International - jobbmuligheter

UNICEF - Start making a difference!

Greenpeace - frivillig arbeid

WWF - WWF Global Youth Volunteer Programme

Det er stor sannsynlighet for at du for en periode vil oppholde deg i et annet land under studietiden. Kan du engelsk godt, har du en helt annen forutsetning for å klare studiene bedre og for å skape deg et sosialt nettverk, slik at du får det maksimale ut av oppholdet ditt. Dine engelskkunnskaper har faktisk også stor betydning dersom du velger å ta hele utdannelsen din i Norge. En stor del av faglitteraturen og også undervisningen ved høgskoler og universiteter vil være på engelsk


Andre studietilbud
:

Academy of Magical Arts - tryllekunstakademi i Hollywood

Cardiff International Academy of Voice - sangakademi i Wales

Manga and Anime - studier i japansk tegneseriekunst og animasjon

Tisch School of the Arts Asia - studier i kreativ skriving

School of Arts, Media and Design - journaliststudier i London

Met Film School - Filmstudier i London

The Australian Ballet - studer dans flere steder i Australia

Ski le Gap - bli ski- og snowboardinstruktør i Quebec i Canada

Gode engelskkunnskaper gir deg tilgang til en rik verdenslitteratur i mange sjangrer. Forfattere fra hele verden bruker engelsk som sitt språk, og bøker på mindre språk oversettes gjerne til engelsk. Dessuten - det er veldig fascinerende å lære et språk grundig! Du får et mer nyansert ordforråd, og du vil klare å uttrykke deg bedre. Det gir i det hele tatt en god følelse å kunne kommunisere uanstrengt i både muntlige og skriftlige sammenhenger på engelsk.


Finn mye mer informasjon om og på engelsk/ fransk/ russisk/ spansk/ tysk HER

 

Aktiviteter før lesing Aktiviteter under lesing Aktiviteter etter lesing

Vår visjon


Økt interesse for språk!
Økt motivasjon for språklæring!
Økt kvalitet i opplæringen!
Bedre ferdigheter i mange språk!
Oppdatert av Eva Thue Vold 24.03.2010 - Ved feil/mangler - kontakt: Webmaster Fremmedspråksenteret